Cymbaler bloggen

Cymbaler bloggen

Om Cymbal-bloggen

Hej!
På denna eminenta blogg tänkte jag blogga om cymbaler. Planen är väl allt annt än glasklar men det ska bli spännande. Tänkte dels skriva om cymbal-nyheter och vad som händer här på sajten.

Begagnade cymbaler

CymbalerPosted by Cymbaler 2012-09-30 20:46:17
Funderar du på att köpa begagnade cymbaler? Utbudet är oändligt och priserna kan vara väldigt bra men det gäller att köpa av någon du litar på och som du vet tagit god hand om cymbalerna. Att cymbalen inte har några synliga sprickor eller nyckelhål är ingen garanti för att cymbalen är i gott skick. Metall som utsätts för påfrestningar blir utmattad med tiden. Har cymbalen inte skötts på rätt sätt t.ex att den tappats eller suttit för hårt fastskruvad på cymbalstativet, ja då finns risk att mikroskopiska sprickor börjat uppstå.
Det är inte många som råkar sitta på mätinstrument för att kontrollera metallutmattning så det är alltid en chansning att köpa en begagnad cymbal så givetvis ska priset också sättas utifrån detta eftersom du sällan eller aldrig får någon garantitid från säljaren.

Angående nyckelhål i cymbaler så se mitt tidigare inlägg: Länk

  • Comments(2)//blogg.cymbaler.se/#post4

Hemligheten till cymballjud

CymbalerPosted by Cymbaler 2012-09-25 12:32:50
Har just skrivit/översatt en liten artikel om vad som är hemligheten bakom ett bra cymballjud. Framför allt tar jag död på myten om att ingredienserna i gjutningen är något hemligt och mystiskt. Hemligheten ligger i andra delar av processen.
Du hittar artikeln om cymballjud här.

  • Comments(0)//blogg.cymbaler.se/#post3

Nyckelhålsskräcken

Tips och trixPosted by Cymbaler 2012-09-10 19:46:14
Det finns få bekymmer med cymbaler som är så besvärliga som "nyckelhål". Vad sjutton är då ett nyckelhål i en cymbal kanske några undrar. Inte så konstigt att man kan undra det. Det har förstås inget med lås och nycklar att göra. En cymbal kan av olika anledningar "vilja" behålla samma position på cymbalstativet hela tiden. Du har säkert sett på cymballoggan om den är på samma ställe hela tiden eller om den rör sig dvs om cymbalen snurrat på stativet. En cymbal måste kunna snurra helt fritt och den måste också kunna vibrera relativt fritt. Den skruv som cymbalen är trädd på dvs den som håller cymbalen på plats, inte är täkt med plast eller gummi så kommer cymbalen sakta men säkert att nötas mot cymbalstativet infästningsskruv, som nästan alltid är av metall. Kombinationen metall mot metall är en extremt dålig kombination. Nötningen kommer att koncentreras till ett särskilt ställe i cymbalhålet och skapa en ränna son blir pyttelite längre för varje gång du lirar. Utseendet på hålet tillsammans med rännan liknar då ett klassiskt nyckelhål. Cymbalskruven ska alltid skyddas med en hylsa, tillverkad i ett material som är mjukare än metall. De flesta är gjorda av plast eller gummi. Även om du har en sådan så slits de och du måste ta till en vana att kontrollera att de är hela och fria från djupa jack. Varför är då nyckelhål något dåligt förutom att det rent estetiskt inte är tilltalande? Jo, när nyckelhålet bildats så kommer cymbalen att hänga i den smala delen av nyckelhålet. Helt plötsligt sitter då inte cymbalskruven i cymbalens exakta mitt vilket gör att viktfördelningen hamnar på så vis att cymbalen inte längre kommer att cirkulera fritt. Detta i sin tur leder till att alla anslag konmer att ske på nästan exakt samma ställe varje gång. Resultatet är en kraftigt reducerad livstid. Cymbalen kommer att få sprickor. Okej, så beteckningen nyckelhål kommer från utseendet och inget annat. Nyckelhålens följd är reducerad livslängd. Detta är orsaken till att många annonser om begagnade cymbaler brukar ange om cymbalen har nyckelhål eller ej.

  • Comments(0)//blogg.cymbaler.se/#post2

Hur många cymbaler behöver man?

CymbalerPosted by Cymbaler 2012-09-08 22:32:00
Visst är det en bra fråga? Kan man verkligen få för många cymbaler? Har man plats och intresse så köp så många du har råd till. Varje cymbal är unik och ger dig fler uttrycksmöjligheter i ditt trumspel. Tråkigt nog är det nog bara du själv och andra som spelar trummor som har vett nog att uppskatta alla cymballjud. Av den anledningen kan det också (eller istället) en bra idé att hitta några cymbaler som är så mångsidiga att du kan få fram tillräckligt många ljud att du kan klara dig med dem ifall du behöver köra med en minimal set-up t.ex på små klubbar. En crash-ride kan vara en bra investering.

  • Comments(0)//blogg.cymbaler.se/#post1

Första posten

OvidkommandePosted by Cymbaler 2012-09-07 13:21:19
Testar att lägga in ett första inlägg här på bloggen. Snart kommer det vettigare inlägg förstås.

  • Comments(0)//blogg.cymbaler.se/#post0